Kyrkbygget

Om Olof Jonssons söner Zakri, Olof och Jakob har det berättats att de omkring år 1838 under en vandring till en kyrkhelg i Arvidsjaur beslutade sig för att bygga en kyrka.

Det var långt att gå över väglöst land varje gång ett ärende i kyrkbyn skulle uträttas. Det var vigslar, barndop, konfirmation och begravningar, ständigt återkommande besök. Dessutom fanns ingen bro över Skellefte älv och det utgjorde ett stort hinder, särskilt höst och vår när inte isarna bar. Det var helt naturligt att Malåborna började inse fördelarna med Mörttjärnbornas ide om en egen kyrka. Det kom att ta cirka 10 år innan kyrkbygget kunde starta. År 1850 påbörjades bygget och kyrkan invigdes år 1852

Malå kyrkan Malå Kyrkan

Olof Olofsson, en av bröderna som startade kyrkbygget, hade tre söner Olof, Johannes och Zacharias som alla tog sig efternamnet Mörtsell. Dessa tre tillsammans med systern Magdalena utgör förfäderna till den stora Mörtsellsläkten.

Johannes Mörtsell hade ett brinnande intresse för att läsa och skriva. Som dräng på prästgården i Arvidsjaur visade han stort intresse för prästämbetet. Där fick han med stöd av hemförsamlingen möjlighet att studera, först till folkskollärare och senare till präst. Initiativtagarens son kom på detta sätt att bli Malås förste präst.

Johannes Mörtsell Johannes Mörtsell