Företagsamhet

Ett av de första företag som vi känner till är någon form av handelsfirma som drevs av Erik Valentin Mörtsell under slutet av 1800-talet.

Richard Hermansson och Erhard Sundström köpte i slutet av 20- talet en traktor som de nyttjade för att underhålla de vägar som hade börjat byggas till exempel mellan Mörttjärn och Malåträsk.

I Mörttjärn har under årens lopp en del egna företag funnits tex. Vilhelm Berglund som under 40 och 50-talet hade el- och rörfirma i lokalen som idag är byastuga.

Robert Larsson drev rörmokeri från mitten av 50-talet till mitten av 80-talet. Han sålde även bilar, mopeder och TV-apparater under 60-talet. Ännu en rörmokerifirma drevs av Östen Lundström under 50- och 60-talet.

Bröderna Anselm, Jonas och Elof Mörtsell hade ett båtbyggeri från tidigt 20-tal fram till slutet av 30-talet som tillverkade flottarbåtar till Skellefteälvens flottning. Även mindre båtar tillverkades av Jonas och Anselm ända in på 60-talet.

August Almberg och sonen Algot hade en smedja där de tillverkade doningar för timmerkörning. August reparerade även lodbössor. 1946 byggde Algot och hans brorsson Arne en ny verkstad där de utförde både smides och svetsningsarbeten. Verkstan upphörde på 60-talet.

Edvard Lundberg och Jonas Mörtsell hade under 30-50-talet var sitt hönseri.

Mellan 1928 och 1954 drev Olof Mörtsell (Post-Olle) en turbilslinje mellan Mörttjärn och Malåträsk.

Omkring 1950 till -54 drev Åke Nilsson en taxirörelse i byn.

Allan Lundberg sålde och reparerade motorsågar under 60-talet

Rudolf Lundqvist samt Bernt och Alvar Mörtsell drev from 1952 till 1984 Lundqvist och Mörtsells grävmaskinsfirma.